Energija, sport i fitness

Da bi vežbanje imalo nekog efekta, preporučujemo da budete aktivni najmanje 30 minuta, 5 dana u nedelji. Ali, ne radi se samo o tome koliko vežbamo. Bilo da ste tek počeli da se bavite jogom ili veoma volite da trčite ili ste vrhunski sportista, trudite se da vežbate izbalansirano, kombinovanjem različitih vrsti treninga koji pomažu da se razviju fleksibilnost, kardiovaskularna sposobnost, mišićna snaga i izdržljivost. To su 4 stuba zdravog, aktivnog načina života.

4 STUBA ZDRAVOG AKTIVNOG NAČINA ŽIVOTA

FLEKSIBILNOST

Aktivnosti slabijeg intenziteta poput plesa, joge i pilatesa su odlični za poboljšanje fleksibilnosti. Čak i mala istezanja koja možete da radite kod kuće mogu da naprave razliku, pa što ne biste proveli 10-15 minuta svakog dana istežuči se? Pored fleksibilnosti, mogu da vam pomognu da umanjite stres i izbegnete povrede tokom vežbanja većeg intenziteta.

KARDIOVASKULARNI TRENING

Treninzi visokog intenziteta koji povećavaju broj otkucaja srca su odlični za sagorevanje kalorija, jer često zahtevaju više energije, te iz tog razloga sagorevaju više kalorija. Od trčanja do aerobika do intenzivnog treninga, ove aktivnosti su odlične za jačanje kostiju, mišića i zglobova i pokreću vaš kardiovaskularni sistem da radi brže kako bi mišići dobili više kiseonika.

SNAGA

Pored drugih vrsta vežbanja, odraslima se preporučuje da imaju najmanje 2 aktivnosti za jačanje snage mišića nedeljno. U kombinaciji sa zdravom ishranom treninzi za jačanje snage poput dizanja tegova i pliometričkih vežbi pomažu da se poveća čista mišićna masa i poboljša sposobnost tela na otpor.

IZDRŽLJIVOST

Vežbe izdržljivosti obično rade vrhunski sportisti, jer je za njih potreban veći trud. Dobre su za sagorevanje masti, otklanjanje stresa i poboljšanje kardiovaskularnog sistema.

vezbe1vezbe2vezbe3